Wat is het precies?
Endocarditis is een ontsteking die zich heeft genesteld aan de binnenkant van het hart. ‘Endo’ betekent ‘binnen’ – ‘card’ is hart – en ‘itis’ is ontsteking. Het is een ernstige ontsteking die niet heel vaak voorkomt, maar wel grote risico’s heeft. Deze ziekte komt per jaar 3 tot ruim 9 per 100.000 personen voor en maakt het een zeldzame ziekte.
De bacteriën nestelen zich op de binnenkant van het hart of op de hartkleppen. Ook kan dit voorkomen op de Pacemaker, pacemaker draden en in de ‘pocket’ van een icd-apparaat.
Het grootste gevaar van endocarditis is dat de symptomen ‘a-typisch’ zijn. Dat wil zeggen dat de klachten een verklaring kunnen zijn voor meerdere ziektebeelden en endocarditis over het hoofd gezien wordt.


Oorzaken
Doordat bacteriën in de bloedbaan terecht komen, kunnen deze op het hart en op de hartkleppen terechtkomen. Dit kan gebeuren door een aantal zaken:
- wondjes op de huid
- wondjes in de mond door de tandarts, kaakchirurg of mondhygiënist
- ontstoken tandvlees
Klachten
De a-typische klachten van endocarditis is een van de grootste gevaren. Omdat de klachten ook passend zijn voor andere ziektes, is het risico dat een andere diagnose gesteld wordt en endocarditis over het hoofd wordt gezien.
Verschillen
Er bestaan twee vormen van deze endocarditis: acuut en sub-acuut.
Acuut
Bij een acute endocarditis is er sprake van plotselinge en hevige klachten. Dit kan binnen enkele dagen levensbedreigend zijn.
- Hoge koorts
- Versnelling van de hartslag
- Vermoeidheid
Sub-acuut
Een sub-acute endocarditis sluimert de ontsteking al een tijd. Dit kan lang aanhouden en wordt steeds erger.
- Lichte koorts
- Kortademig
- Pijnlijke gewrichten
- Vermoeidheid
- (Nacht)zweten
- Gewichtsverlies
- Algehele malaise
- Buikpijn

Risicogroepen
Mensen met een afwijking aan het hart, kunnen een grotere kans hebben op een ontsteking aan het hart. De kans wordt vergroot als er sprake is van:
- eerdere endocarditis
- een kunstklep of donorklep
- een aangeboren afwijking aan het hart
Ook mensen zonder bovenstaand kunnen endocarditis oplopen. Bovenstaand vergroot het risico op het krijgen van deze ontsteking aan het hart.
Preventie
Valt u onder een risicogroep, dan is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Een aantal worden hieronder genoemd, maar kijk voor op Thuisarts.nl voor de actuele informatie: (Ik heb een hartafwijking en wil ontsteking van mijn hart voorkomen | Thuisarts.nl)
- Houd uw huid goed schoon. Vooral als u een ontstoken wondje heeft.
- Was regelmatig uw handen met zeep. Droog ze erna goed af.
- Houd uw gebit goed schoon:
- Poets uw tanden goed: 2 keer per dag 2 minuten.
- Laat uw tandarts en/of mondhygiënist weten dat u een hartafwijking heeft. Uit verder voorzorg kan er medicatie worden voorgeschreven.